Het verhogen van de conversie is iets dat menig webwinkel eigenaar bezig houdt. En hoe zorg je er nu precies voor dat je webwinkel door de juiste personen gevonden wordt? Hoe breng je in hemelsnaam je webwinkel onder de aandacht met het beperkte marketingbudget dat beschikbaar is? De webwinkel zelf is redelijk goed op orde denk je, je hebt mooie producten, het design van je shop ziet er mooi uit, je prijzen zijn scherp en je hebt voor elk product een unieke tekst geschreven.

Maar waar blijven de klanten dan?
Tja, het zou mooi zijn als ik je nu DE tip voor instant succes kon geven. Maar die is er niet. Er is niet een eenvoudig trucje dat je kunt toepassen om meer succes, bezoekers of conversie te behalen, het is altijd een combinatie van factoren. Een kwestie van goede webteksten die de bezoeker aanzetten tot actie, mooie productfoto’s die details tonen, een gebruiksvriendelijke website, het toepassen van SEO, slimme inzet van je marketingbudget en ga zo maar door. En oh ja, een portie geluk, een flinke dosis inzet, hard werken en doorzettingsvermogen. Want eigenlijk is het helemaal niet zo gemakkelijk om een succesvolle webwinkel te runnen.

Er zijn nu zo’n 100.000 webwinkels in Nederland, meer dan het aantal fysieke winkels. Dat betekent dat er zo ontzettend veel webwinkels zijn waaruit online shoppers een keuze kunnen maken. Hoe zorg je er dan voor dat ze voor jouw webwinkel kiezen?

Maak een succes van je webwinkel
Online succes is dus een combinatie van vele factoren. En dat is nu net het probleem voor veel webwinkeliers. Want je hebt niet onbeperkt tijd of een groot team achter je. Je hebt hiernaast nog een huishouden te runnen, kinderen die aandacht vragen of misschien zelfs nog een andere baan. En geld om alles uit te besteden is er vaak ook niet. Bovendien geeft het ook wel een kick als je alles eigenhandig bereikt hebt toch?
Online vind je veel informatie over hoe je je webwinkel verbetert en hoe je echt succesvol kunt worden. Want dat is mogelijk, als je de juiste stappen onderneemt, in de juiste volgorde. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om al je tijd te steken in een goede vindbaarheid, als je webwinkel zelf nog te wensen overlaat.

Mijn belangrijkste tips voor meer online succes
• Begin bij de basis. Zorg ervoor dat je webwinkel tiptop in orde is. Kijk kritisch naar je assortiment, teksten, foto’s, de structuur van je website, het gebruiksgemak, enz.
• Wees duidelijk over jouw onderscheidend vermogen. Hoe kun jij opvallen tussen al je concurrenten? Communiceer dit duidelijk naar je (potentiële) klanten.
• Besteed voldoende aandacht aan SEO, maar overdrijf het niet. De bezoeker is het belangrijkst.
• Maak een goede marketingstrategie en voer deze ook uit. Een marketingstrategie betekent niet slechts banners plaatsen op websites. Het omvat onder andere social media, bloggen, e-mailmarketing, het versturen van persberichten, Google Adwords, adverteren op websites en wellicht affiliate marketing en retargeting. Maak een plan welke middelen je inzet en hoe en wanneer je dat gaat doen.
• Wees niet bang om taken uit te besteden. Vind je de boekhouding zo vervelend en lastig dat je er urenlang mee bezig bent en het continue uitstelt? Besteed dit dan uit. Het kost geld, maar je houdt veel tijd over voor de dingen waarin jij goed bent en waarvan je energie krijgt. En dat komt je webwinkel ten goede.
• Werk hard en zorg ervoor dat je plezier houdt in je werk. Dit doe je door af en toe afstand te nemen van je bedrijf. Werk niet maandenlang 7 dagen per week, maar plan ook tijd in voor je gezin, vrienden, voor jezelf of voor hobby’s. Dit zorgt ervoor dat je daarna weer gemotiveerd en met een frisse kijk verder kunt.

Wat is jouw succestip? Deel hem hieronder!

Dit artikel is geschreven door Astrid van Kollenburg van Succes met je Webshop. Volg haar gratis videocursus om in 5 stappen meer succes met je webwinkel te behalen.